Alla ljuger vi

Tänk om alla bara kunde vara lite ärligare. Inte helt och hållet förståss, för då skulle ju allt falla samman. Små vita lögner som “du ser jättebra ut i den koftan” kan man ju kosta på sig. Men ändå.


Jag är cyniker av värsta graden. Jag tror vi alla ljuger för varandra mest hela dagarna. En del lögner är värre än andra. En del saker ljuger man om för att inte såra någon annan, en del lögner handlar helt enkelt om att man inte orkar/vågar/klarar att stå för vad man gjort/gör. Ibland kommer lögnerna automatiskt, ibland ligger det beräkning bakom dem. En del lögner, de värsta sortens, är de lögnerna man gör på grund av att man hoppas vinna något på dem.


Jag vet att jag själv ljuger allt som oftast. Små vita lögner blandade med nattsvarta, fula, skeva lögner för att skydda mig själv eller få mig att framstå som bättre än jag är eller till och med till någon annan än den jag är. Ändå är jag en hyggligt ärlig människa, det tror jag märks om inte annat än genom den här bloggen där jag är tämligen naken. Men ändå är det en förbannat massa lögner som jag sprider omkring mig allt som oftast. “Jodå, det knatar, jag mår bra”. Bara en sån sak. Vilken bluff. När man mår som om man just blivit upphängd över en brinnande eld liksom.


En del lögner sårar mer än andra. Om man vill lita på en person så känns det botten när man kommer på den med att ljuga om aldrig så lite. Lika illa känns det att ljuga inför en sådan person. Man tappar en del av sin självrespekt genom att ljuga inför någon man själv vill kunna lita på obehindrat. För om jag ljuger, vad gör då den andre?


Jag och före detta frun har börjar ljuga för varandra. Av den enkla anledningen att vi inte riktigt har med varandras liv att göra med mera. Men ändå fortsätter vi prata om dem, alltså blir det en massa små ljumma lögner dagligen. Om vem man pratat med, vad man pratade om. Om vad man önskar eller varför man gör en viss sak. Det känns inget vidare eftersom det var min bästa vän i några år. Nu finns inte den innerligheten längre. Jag vet ju att hon liksom jag utlämnar saker, drömmar, tankar om livet. Synd att det skall vara så. Men det blir väl så automatiskt när man har olika mål med livet där den andre inte får plats.


 

Annonser

Du gillar kanske också...

Kommentera gärna, men håll det snyggt och prydligt. Skit åker ner i soptunnan med en gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: