Integrering?

Den där integreringen som alla pratar om går inget bra. Inte här på morsans gata i alla fall. När jag var liten så var de enda invandrarna man stötte på finnar. Borås kryllar av människor med rötter i Finland. Det var väl tekoindustrin på 1960 talet som lockade över hela familjer för att sy och bära tygbalar. På skolan fanns det bara en enda svart kille, fast han var så försvenskad man bara kan vara.


Men nu när jag strosar runt i grannskapet kryllar det av invandrarbarn. Inte en endast bleknos syns till. Varför? Det är väl inte konstigt att invandrarna har svårt att finna sin plats i samhället när de bor i klungor?


Själv har jag ju invandrarbakgrund jag med. Mina morföräldrar kom till landet under andra världskriget från Ingermanland på flykt undan Stalin och hans anhang. Min morfader fick aldrig koll på språket, det är väl inte helt lätt att lära sig ett nytt språk när man är i 40-års åldern. Vad värre var att några av mina kusiner, födda i Sverige, bröt på finska när de talade. Min fader vägrade att jag skulle lära mig finska när jag var liten. Visserligen är det lite synd att jag inte har det som andraspråk men å andra sidan så har jag inga större problem med svenskan. Men det blev några konstiga jular när jag, min far och en moster satt i ett hörn och inte fattade ett jota av vad folk pratade om eftersom vi inte kunde finska.


Men någon måste ju göra något åt denna enorma segregering. Inte undra på att folk känner sig utanför och söker sig till likasinnade. Att barn och ungdomar har svårt att behärska språket, trots att de är födda här i landet, när de inte får prata med några andra än barn och vuxna som inte heller de bemästrar språket.


Det är som en evig cirkel det hela. Invandrarna sätts i bostadsområden där det redan finns många invandrarna och de “infödda” svenskarna gör allt för att slippa bo i de där områderna. Det blir vi och dom och ju mer den känslan förstärks ju mer undviker folk varandra.


Nä, någon smältdegel är då sannerligen inte vårt land. Tyvärr. Invandrarna skall integreras, bara den egna personen slipper bli inblandad. Fan vet vad folk är så rädda för.

Annonser

Du gillar kanske också...

Kommentera gärna, men håll det snyggt och prydligt. Skit åker ner i soptunnan med en gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: