Nya regler för sjukskrivning

“Det kan bli tvärstopp för sjukskrivningar av många människor som bränt ut sig i arbetet, sedan Socialstyrelsen och Försäkringskassan tagit fram strängare regler för hur läkarna ska bedöma oförmågan att arbeta”.

Först tänkte jag inte kommentera det hela eftersom det är så dumt att det är som taget ur sagornas värld och dessutom en tragisk saga. Men nu kan man även läsa att det hela kommer frigöra en massa pengar som skall användas till att sänka skatter. Det handlar alltså¨om pengar och inget annat.

Det hela grundar sig ju i en tro på att deprimerade och utmattningsdeprimerade männisjor egentligen fejkar och att det är slöseri med skattepengar att låta dem gå hemma och dra när de skulle kunna jobba och göra nytta i samhället. Det känns lite som om någon tappat greppet på verkligheten. Är verkligen en instans som socialstyrelsen som har både läkare och sjuksköterskor till hands att rådfråga så okunniga att de tror att en deprimerad människa kan arbeta?

Vi talar ju inte om de som är lite deppiga för att deras unges guldhamster dog i går natt. Vi pratar om människor som är deprimerade på riktigt.Som tappat livslusten. Som plågas av nattsvarta tankar, ångest och rent av dödslängtan. Ska vi låte dessa människor arbeta, fel, skall vi tvinga dessa människor arbeta? Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Där människor tar livet av sig för att dom aldrig fick en chans till att bromsa lite i livet?

En utmattningsdepression är just vad det låter som. Det är ett tillstånd som uppkommer av lång och utdragen press och stress. Visst, det kanske inte alltid handlar om att det är på arbetet problemet ligger. Men inte fan blir man mer avstressad av att arbeta. Skall vi förvägra dessa människor möjligheten att få sakta ner tempot lite, låta tankar, känslor, huör komma i kapp?

Fan vet. Det gäller ju inte mig det hela så jag borde väl skita i det precis som det är på modet att göra i dessa dagar. Strunta i min granne och se om mitt eget hus precis som du och du och du gör. För jag har ju en annan diagnos så det gäller inte mig. Men jag misstänker att det finns en massa människor som tycker att jag bara borde rycka upp mig, sluta tycka synd om mig själv och börja göra nytta igen. Lite ångest har vi väl alla och inte fan går Andersson, Pettersson, Lundström och du och drar för det.

Vårt samhälle blir än mer lite kyligare och sakta men säkert kommer vi alla frysa ihjäl om detta skall fortsätta.

Annonser

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Elfrid skriver:

    Har du läst?
    Kolla på Socialstyrelsens hemsida, där finns hela förslaget. Det är inte bara utbrända och deprimerade som drabbas. Det ska finnas gränser för hur länge man får vara sjukskriven för 60 olika diagnoser. Och fler diagnoser lär tillkomma…. Förslaget är på typ 70 sidor, det är lite att läsa…

Kommentera gärna, men håll det snyggt och prydligt. Skit åker ner i soptunnan med en gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: