Varför bryr jag mig så mycket om politik och religion?

Den som inte utbildar sig kan inte se vårlden för vad den är.

Någon, kommer inte ihåg vem det var, frågade mig varför jag bryr mig så oerhört mycket om processen kring valet av President i USA och Amerikansk politik. Varför jag varit som klistrad framför nyheter av alla de slag i 18 månader och följt det som skett under valrörelsen.

Enkelt. Det som sker i USA speglas sedan i vårt land, i Europa och hela västvärlden.

Jag lovar att det som hänt i USA de senaste månaderna har varit oerhört märkligt och synnerligen historiskt. 

Det som sker i USA ger sedan politiker och människor carte blanche att resonera och reagera på samma sätt här, i den delen av världen vi bor i. 

bakgrund-361

Så, om det som kallas vita nationalister ges utrymme att krypa fram från under sina stenar i USA med sina tankar om egen storhet och andras värdelöshet bryr jag mig.

Om en rasistisk, misangyt, xenofobisk lögnare med storhetsvansinne och en narcissism som gör att han pratar om sig själv i tredje person väljs av folket till deras överbefälhavare känner jag att jag bör veta så mycket som möjligt om det.

När en liten ynklig man som vill ha makten men inte göra jobbet, inte kraftigt markerar mot stöd från KKK och andra närmast fascistiska organisationer, från personer med en syn på de medmänniskor som råkar vara födda som kvinnor, med annan färg än vit, judar eller muslimer eller bara ha fel åsikter, såsom varandes mindervärdiga känner jag att det är av vikt för mig.

Det handlar om att ett stort antal män, och ett fåtal kvinnor, vill utrota hela LBTQ-rörelsen och anser homosexualitet vara en sjukdom som bör ansas bort från samhället, personer som den blivande ledaren låter sig stödjas av, genom att inte kommentera det hela, inte låtsas om att det sker. 

Om den utvalda ledaren inte tar bestämt och kraftfullt avstånd från det stödet, utan beter sig som en tjurig tonåring,  som kommunicerar med världen genom Twitter mitt i nätterna och förnekar det han sagt bara några timmar tidigare, och försöker skapa en förljugen bild av sig själv som den störste av de stora vill jag veta vad jag behöver för att bilda mig en egen uppfattning av det hela. 

bakgrund-177

Det är en, enligt en del som säger sig vara insatta, möjligen, falsk mångbillionär som påstår sig vara den  enda som kan fixa alla problem i landet, från skatter till jobb och fattigdom och trygghet och hot mot landets säkerhet.

En oljad försäljare som vet mer, enligt egen utsago, om hur man bekämpar terrorism än generalerna i den högsta styrelsen av de militära styrkorna i landet och som de har valt till den som styr skeppet USA de kommande 4 åren. 

När han utses till ledare av den ena av de två största och starkaste nationerna i  världen vill jag veta vad som händer.

När en man som svajar som en vindflöjel i sina åsikter från stund till stund, totalt opålitlig och gigantiskt okunnig väljs till ledare av den fria världen och ges makten att förändra hela världen på tre sekunder, om politikerna ges utrymme att välja ut vilka människor såsom som värdiga att leva i landet i USA vill jag veta det.

När han genom att försöka undvika hinder bland lagar och regler försöker ge sina egna barn säkerhetstillstånd de inte har någon som helst anledning till att ha. Då vill jag veta om det och göra det genom att inte bara lyssna på skvaller utan genom att noga studera det som sker.

Det har för bara några veckor utsetts en man som slåss med den fria pressen, genom Twitter, klagar över att vara orättvist behandlad, och förnekar det som står i svart på vitt eller som rent av finns filmat, som portar pressen från sina framträdanden och presskonferenser,  till Amerikas högsta chef.

Om folket väljer en ledare som öppet säger att hans administration planerar samla ihop 2-3 miljoner människor och sätta dem i läger tills man kan slänga ut dem, endast beroende på religion, om det sker i USA, kan du ge dig fan på att det samma sakta kommer ske även i vår del.

Det som sker i USA kopierar vi likt lydiga hundar, i allt från vilken dryck vi väljer att konsumera, vilka kläder vi sätter på oss på morgonen, vilket språk vi har som inpräntat i skallen bredvid vårt eget och vilka traditioner vi firar och hur de ser ut.

bakgrund-070
Bara en fundering mitt i allt ihop. 

Man pratar om att skydda de svenska värderingarna och kulturen från utländsk påverkan. Jodu, tjenare, vi är redan, sedan  70 år ungefär, invaderade av en främmande nation som förändrat allt vi såg som vårt lands särart. 

Men vi ser det inte, för det har ju blivit normalt, som det alltid varit. Hamburgare åt man ju redan på 1700-talet i Dalsland, är det inte så? 

Kalle Anka har väl alltid varit en del av det svenska julfirandet och har inget som helst med något annat än det gamla svenska företaget Disney med rötter i Sörmlands bruksnäring på 1500-talet. 

Halloween är en tradition vi alltid firat. 

Jeans uppfanns av Nobel. 

Ford startades av den svenske mannen med rötter ända till vikingatiden, Sune Forrdel som även uppfann elgitarren och samlagsställningen doggy style,. 

För precis som det är nu har det alltid varit, och förr var det mer som det alltid varit fast mer på rätt sätt. Inga mord. Någonsin. Inga våldtäkter. För det kan alla kvinnor äldre än 60 år vittna om. Inga inbrott. Inga slagsmål. Inga missbruk och alla var fullständigt trygga och alla åldringar var tryggt omhändertagna. Barnen hade inga problem. Alla hade ett fantastiskt boende och det fanns ingen fattigdom. 

Då när allt var som det borde.

Vad fan är fläsklägg och bruna bönor smakar ju vidrigt.

Som sagt, främmande kultur har vi inte redan fått enormt inflytande av de senaste 100 åren.

Eller?
Så, om man i USA väljer en ledare som inte ens har en aning om vad som förväntas av honom och som inte heller har intresse av att lära sig något överhuvudtaget,  som dessutom omger sig med människor som delar samma okunnighet, och sedan låter dem få genomföra saker som för mig är förkastliga, då vill jag veta veta vad det är som planeras och vara beredd på att ha en åsikt som jag har skapat genom att verkligen följa det som sker och tänkt igenom det.

När man gör saker som att kalla koncentrationsläger något annat än koncentrationsläger bryr jag mig.

Jag bryr mig om att man planerar att ha män, i den blivande presidentens kabinett, som vill stifta nya lagar som förbjuder två människor älska eller knulla eller vad du vill kalla det,  med varandra, för att deras kärlek och deras lust är riktad till samma kön de själva har,  Då bryr jag mig.

För det är förbannat viktigt, jag vill inte leva i en sådan värld, jag önskar att mina barn får leva i en annorlunda värld och jag bryr mig.

Så enkelt är det.

Träffar: 3