Alla ska i jorden, så låt oss leva i frid

Jag börjar dagen med att gråta. Det där välbekanta salta som letar sig ner till mungipan på sin jakt efter att falla ner på golvet. Jag grät över min hund som ligger i sängen bredvid den jag sover i, hunden som är ledsen och inte lämnar min sida för tre sekunder.

Jag gråter för allt det stöd jag fick igår genom Twitter och Facebook, folk jag känner väl, men även nya bekantskaper som inte ens sett mig eller känner min elaka sida. Den där sidan som gör mig och andra så ont. Alla lögner, alla svek, alla dåliga samveten och all ensamhet. De vet inget om det ändå bryr de sig tillräckligt för att skicka hälsningar och kramar till mig och min hund. Det jag känner är så djup tacksamhet att jag gråter glädjetårar som blandar sig ljudlöst med ledsna tårar.

Jag gråter lätt. Det har jag nog fått ifrån min far. Jag har aldrig sett min mor gråta, men min far grät lite titt som tätt. Över livet, över filmer, över böcker, över mig som lyckats med något, trots alla våra motsättningar och gräl. Han fanns alltid där för att tala om för mig att jag var värd allt i världen. Han bad mig om ursäkt för sin ilska och sin för, även för honom själv,sitt obegripliga rasande raseri. Det som jag ärvde och som jag nu vet fanns där för att jag är sjuk, för att jag är bipolär typ II med blandepisoder där just ilska och obegripliga våldsamma utbrott ingår. Så klart hade han samma sjukdom. Men då fanns inte dagens medicin. Så han och vi fick leva med hans obegripliga humör . En i grunden god man som inte kände sig själv. Som mig.

Så idag gråter jag som ett barn. Högt och med ögonen sprutande. Med rädsla i bröstet. Rädsla för livet, rädsla för att bli arg igen, rädsla för att förstöra för andra och för mig själv igen. Vi kommer alla dö och jag är dödligt rädd för att dö men inte längre rädd för att leva nu. Vetskap har skapat en människa jag vill leva med, jag själv.

Den här låten är min för idag. Den får mig att gråta stolt och glad över min förmåga att kliva ur den roll vi män skapat åt oss själva där vi ska leva med våra känslor  bakom ståldörrar. Kraven på att inte känna något alls. Jag är man, jag är stolt över mig själv. Nu. Men vissa saker kvarstår. Alla ska i jorden. Idag är en Stefan Sundström-dag. Lyssna, snälla, tänk och var lyckliga över att vi lever.

httpv://www.youtube.com/watch?v=OKo3NKm0vFk

Vers: Am F G F Am Mellanspel: C Am C Am C D De sista 2 rundorna sång: Am F C Am 2ggr F C DAlla ska i jorden 

Din tid den kom och sen så for den

Du trodde livet var en loop

Men nu skymtar du en grop

Alla ska i jorden

Förr sa dom det fanns en himmel

Högt över stadens bråk och vimmel

Där fanns ingen skam och skuld

Där va gatorna av guld

Förr sa dom det fanns en himmel

Omodernt att känna skuld

Omodernt att leta guld

nån annanstans än ner i jorden

Som om alla tankarna och orden

som man sa när man va full

inte betydde mer än lite jord

som fastnade på dina skor

Man gräver vidare i mull

Fast man har allt Har fickan full

Får man ändå aldrig nog

Dom säljer livet här på krita

Bara du pröjsar kan dom lita

På att du sliter ihop till ränta

dom kan sitta där och vänta

Tills dina knotor tvättas vita

Allt jag äger är ett lån

Allt jag har ska tagas från

Men ingen ränta ingen skuld

när jag ligger där i mull

Tillbaks till det som jag kom från

Allt och alla ska i jorden

Offren och dom skyldiga till morden

Alla dom som smörjde kråset

Dom andra som hängde på låset

och var objudna till borden

Alla ska i jordenAlla ska i jorden

Hur mycket grejer du än tjackar

Vad du än gör Hur du än snackar

Allas ska i jorden

Ja alla ska i jorden

Alla ska till jorden

Borgensmän och gäldenärer

Pundare och miljonärer

Alla ska i jorden

 

Jag och min mor vid min faders grav
Enhanced by Zemanta

Träffar: 0