Arg men glad.

Jag höll häromdagen på att skriva att jag inte längre är så arg på allt. Men det var visst en sanning med modifikation. För nu är jag om inte arg så sur. Ordentligt sur med. På lite både det ena och det andra. På det stinkande avlopp facebook håller på att sakta bli. På staten Israel som tycks kunna göra lite vad som helst och ändå behålla den sårades ansikte.

Just facebook har sakta men säkert blivit att mer ett ställe där man ser annars kloka och vettiga människor förvandlas till vettlösa lynchsugna människor med bara ett klick. All rim och reson tycks vara lämnat strax bortanför datorskärmen. Man klicka vilt på det ena och det andra som man anser vara rätt utan att man tänker efter i tre mikrosekunder om det verkligen är så rätt som man tycker. Det skriks högt på dödstraff till än den ena och än den andra. Utan att reflektera i ens en enda liten stund över att dödstraff inte visat sig vara det allra minsta framgångsrikt för att minska brotten i ett samhälle, läs USA.

Man vill “hänga ut” människor som är misstänkta eller dömda för brott. För att skydda de egna medborgarna. I vissa svaga stunder kan jag hålla med om att pedofiler, för det handlar ofta om dem, visst ska hängas ut. Så klart. Tills jag kommer på att det onekligen kommer finnas en och annan oskyldig bland dem. Oskyldiga som givetvis kommer mördas rätt snabbt när deras namn blir kända. Nä tack. Låt rättsväsendet sköta det där. Sen kan man givetvis diskutera straffskalor, men det är en helt annan sak. Ja det är rent av civiliserat. Till skillnad mot att hänga upp folk i träd utan rättegång.

Jag kan radda upp grupp efter grupp. Det finns en grupp som samlat väldigt många som säger sig vilja behålla svenska flaggan som den är. Jo, det vill ju givetvis jag med. Men så vet jag med att den inte kommer att ändras. Jag vet det till skillnad mot dem som på fullaste allvar tror att flaggan är hotad för att någon har skapat en grupp. Men läser man lite så finner man snart att det är tre personer i en konstnärsgrupp som nog mest har viljat skapa debatt kring hur vårt samhälle ser ut. Men en del verkar verkligen tro att det är ett reelt hot mot vår flagga. För allt som står på nätet är ju sant eller hur?

Nu tror jag inte att människor är så inskränkta som det verkar. Det är nog mer formatet som uppmanar till att man slutar diskutera och istället enkelt klickar på en grupp och sedan lämnar det hela därhän. Men det som frodas på nätet har ju en förmåga att smitta över till samhället i stort. Tvärtom för den delen. Jag blir en smula bekymrad där jag ser en framtid när människor slutar diskutera och debattera och istället låser in sig i sina tankar och åsikter och då kommer man aldrig framåt.

När det gäller Israel så kan man ju dra sig i håret i förtvivlan. Jag förstår att staten och människorna känner sig hotade. De är omgivna av fiender och blir attackerade titt som tätt. Men det gör ju inte deras egna handlingar mindre viktiga för det. Nu när man återigen fått tupjuck och öppnat eld mot Ship to Gaza så visar man bara sin syn på den egna rätten att spilla liv hur som helst. Problemet är ju att de är som skolans mobbare som ständigt får en klapp på kinden av pappa när den slagit ned någon av de mindre barnen. När ska det ta slut? Man har låst in sig i våld och blod och gör lite som man vill mest hela tiden.

Men förutom det är jag rätt så glad. Sol och nån form av värme. En dag framför mig. Sovit gott. Dags att gå ut med hunden igen.

Kanske skulle man ta sig en kaffe och strunta i världen lite. En stund i alla fall.

—————-
Now playing: Povel Ramel – Måste vägen till Curacao gynga så?
via FoxyTunes

Träffar: 0