Barn man retar sig på.

Det är en Morrissey-dag. En sådan där eftertanksam dag när allt vimlar för ögonen. Bussen hem var överfylld med ungdomar på väg hem. Jag hörde några småpojkar i 17-års åldern som bestämt förklarade att är man 17 år ska man supa. De sade så, supa. Inte dricka eller festa, supa var ordet.

Det som upprörde dem mest var en vän som inte drack än. Han var visst märklig. Själv ville jag bara skrika åt dem att supa bara leder till en lägenhet i toppen av ett hus, precis under taket. En lägenhet fylld av ångest innan man förlikar sig att man ska bo där.

Att supa leder till kontakt med en beroendeklinik, till ångest och morgnar när man helst vill dö men man dricker en öl, kräks upp den och tar en ny. För att överleva. Att supa leder till en puls på 160 slag per minut. Minuter som är evighetslånga.

Men jag sade inget. Det hade inte lett till något förutom ytterligare stigmatisering. De får gå på pumpen utan att jag bryr mig ens det allra minsta. Det måste få vara så. För att om en 40-årig gubbe börjar gaffla på bussen är han bara pinsam, medan barn som de där är ytterst kloka och smarta och mondäna. Så jävla fel.

Frågan är bara, vem faen ska berätta allt det negativa med alkohol för dom? Att dricka lite gör bara livet lite mer skimrande, om man dricker då och då. Super man däremot när man är 17 kan allt gå fel.

Men, vem ska berätta det för de barnen?

Jag, efter krigen.

Hits: 0

2 tankar på “Barn man retar sig på.”

  1. Det är nog tyvärr sant. Speciellt som man är odödlig i den åldern. Hade någon sagt till mig hur mitt liv skulle se ut hade jag bara skrattat när jag var 17. Men som du säger, vi kan visa hur det kan gå. Gudskelov har jag pratat mycket med mina barn om det där. Men sen kan jag inte göra så mycket åt deras beslut. Men de verkar ha fattat vinken :-)

  2. Så sant Jonas! Tyvärr så kommer de aldrig att lyssna, tyvärr kommer det alltid finnas de som faller offer, tyvärr kan mänskligheten aldrig skyddas oavsett vem som säger det.

    Vi kan bara försöka visa vad som kan hända, att låta ungdomar väckas är som att försöka flytta på ett isberg.

Kommentarer är stängda.