Drömmar dagen före dagen.

Julen hänger i luften.

Snart, mycket snart, samlas människor och firar, äter och dricker glögg eller julmust. Några dricker sprit och börjar slåss, men de är gudskelov i minoritet. De flesta reder ut firandet utan att fara ner i diket.

Jag själv har spytt sönder många jular. Förstört och förbränt lyckan för mina barn och de jag älskar. Jag är skyldig till detta och jag kan aldrig göra det ogjort. Jag kan ödmjukt be om ursäkt, men allt är ändå kvar i minnet hos oss inblandade. Ett förlåt suddar inte ut det som hänt.

Men igår var en underbar dag. Vi samlades, jag, Den Helande Maria och mina barn, hemma hos min mor och hjälpte till att få en smula ordning i hennes hem. Vi hjälptes åt, jag fick sätta mig ibland och bara känna in stämningen. Det var nära jag började gråta över tacksamhet över det vackra som hände. Men jag reste mig upp igen och deltog i det vi gjorde. kristallkronan hänger och glänser i vardagsrummet igen. Förrådet blev upprensat. Julgardinerna är strykta och hänger i fönstren. Maten ligger i kylskåpet och jag tror vi alla kände oss en smula stolta över det vi gjort.

På annandagen samlas vi igen. Men i morgon åker jag och Den Helande Maria till min mor för att börja fira jul. Lite lugnt. Bara äta gott och vara tillsammans. Det är en ynnest som inte alla får. En del barn kommer vara livrädda för sina föräldrar, människor kommer fira sin första jul utan någon de älskar, det blir ju så, ibland är dagarna fulla av ett stort hål där någon borde finnas. Men människor dör, det är ju så, jag är tacksam för att jag inte har ett sådant hål som jag inte redan sörjt färdigt över.

1997 dog min far medan julen stod för dörren. Vi begravde honom dagen före julafton och det blev väl inte någon bra jul, minst sagt. Men det är länge sedan nu, jag har sörjt färdigt. Hålet han lämnade har läkt ihop. Det finns kvar där, som ett ärr, men inte mer.

Så det är dags att göra de sista förberedelserna, klä sig och lite senare åka in till stan för att slåss med dem som likt oss putsar upp julen så här dagen före dagen. Tiden rinner iväg och visst är livet underbart vissa dagar.

Träffar: 0

1 tanke på “Drömmar dagen före dagen.”

Kommentarer är stängda.