En hemtjänst som kraschat, slutat fungera.

Jag kan bara inte förstå.

Eftersom min mor betalar för städtjänst från hemtjänsten, en tjänst man betalar för, så inte fan går jag efter och kollar så det blir gjort. Det förutsätter jag. Går jag in i en affär och köper en bulle vill jag inte få tre brödsmulor och ett glas vatten till det men ändå betala för bullen.

Visst, personalen går på knäna, det är sant. Men om bara någon någongång under veckan, månaden, månaderna snabbt torkar av under ringen (det är alltså en speciell handikappanpassad toalett) så hinner det aldrig bli såhär. Efter att hemtjänsten “städat” får jag gå efter med dammsugare, torka av golven, göra i ordning i köket och någonstans där tappar jag humöret.

De allra flesta är bra i personalstyrkan. Men en del är fan en katastrof, sen skiter jag högaktningen i om de fått springa med en raket i röven hela dagen, de ska åtminstone gå in i lägenheten när de pratar med morsan, de ska lyssna på henne vad hon har att säga, de ska för helvete lära sig att säga hennes namn korrekt. Så svårt är det inte.

get_gallery_image_229351275 get_gallery_image_22935275Det tog mig 10 minuter, högst, att tvätta toalettstolen ren. Sen tog det ytterligare 5 minuter för att städa resten av badrummet.


Jo, jag skyller på personalen till viss del. De jobbar under hård press. Jag kan det där, jag har själv arbetat som outbildad timvikarie, sommarvikarie på ett serviceboende, även i hemtjänsten som sådan, uska på serviceboende, vik och tim, uska på larmpatrull, hemtjänst, sjuksköterska på somatisk såväl som på demens-avdelningar och hemsjukvården, varit enhetschef med som mest 37 personer i staben. Jag kan vården in och utan, från varje liten vrå, från varje håll.

En del människor är gjorda för att kunna jobba så och ändå få ett gott arbete gjort, andra, ja, för att säga det rent ut som jag ser det, de duger inte, borde gallras bort. De borde inse det själva men det gör de enligt min erfarenhet aldrig.

Men säg, hur kommer det sig att vissa har tid till att snabbstäda, sitta en stund och prata med morsan och smörja hennes rygg med de hudsalvor hon så väl behöver medan andra knappt hinner säga hej, är allt bra och sedan dra?

Någonstans måste man sluta att alltid, i alla lägen, klaga på sitt schema och sin chef och politikerna. Man har ett eget ansvar, att göra sitt bästa i det jobb man får lön för att göra, att ständigt ligga på cheferna. Funkar inte det gå till hans chef. Funkar inte det gå till nästa, funkar inte det gå ut i tidningen. Sitt inte bara och vänta på att saker och ting ska hända.

Men som sagt, de allra flesta gör ett jättebra jobb, morsan är jättenöjd. Förutom småsaker som att strumpor och trosor och tröjor försvinner i tvätten, att någon har stulit ett guldarmband för henne och istället lagt dit ett liknande armband av plåt (jo jag har sett det riktiga, det ÄR av guld).

Hon är nöjd, men ibland vågar hon inte säga till. Skulle jag vara henne hade jag fan varit ett helvete för chefer och andra tjänstemän och politiker men hon tillhör den generation som tyst tiger still.

Men som sagt, om bara någon av alla som kommer dit varje dag kunde snabbt städa av diskbänken och kolla under toaringen någon gång i veckan.

Men det är väl bara en dröm.

VI har ALLA ett ansvar för våra äldre, våra föräldrar, de som byggde landet. Även jag har ett ansvar inför min mor, självklart. Men ändå, hon köper en städservice och får … dammsugning en gång varannan vecka. Tack för den liksom.

Men nu tar det hus i helvete. Jag tänker skrika ut det här från taken, slå varenda chef på nästippen och klaga sönder öronen på alla politiker.

Så här FÅR DET INTE SE UT!

Träffar: 0

2 tankar på “En hemtjänst som kraschat, slutat fungera.”

 1. Jo jag kan själv anse att det är min plikt som son att städa hos min egen mor och det brukar jag göra, det som jag får alltså. Men just för att hon betalar för städningen, så tycker jag att tjänsten skall göras bra och riktigt, men det funkar ju iinte så. Jag brukar få göra ordning i köket, dammsuga och plocka lite allmänt sådär när ajg är där. Under den där ringen har jag städat några gånger, men sen räknade jag med att hemtjänsten verkligen gör det som de skall, men jag fick fan en chock när jag reste på den där ringen (tänkte bara att den behövde en snabbtvätt. Men fy fan så det såg ut.

 2. Även jag har (sommar)jobbat inom hemtjänsten. Kommunal sådan. I min lilla stad — eller snarare by(?) — finns dels kommunal, men även ett privat alternativ. Jag har varit med om att personer bytt från den kommunala till den privata pga just städningen. Inte för att den var dålig, men för att det kom olika personer "varje" gång.
  I min kommun får "pensionären"/"vårdtagaren"/"kunden" en viss städtid per vecka/varannan vecka. Detta beroende på storlek av lägenheten tex.

  Hur är det där din mamma bor? Finns alternativa hemtjänster? Finns speciella tidsregler för städningen? Antal rum, VAD som skall städas? Samma sorts städning varje gång?

  JAG tycker det är konstigt om ansvariga inom hemtjänsten accepterar ett skitigt utseende på en toalettstol, även om den enskilda personalen är en som inte bryr sig.

  Kan inte tänka mig att det är en nyttig miljö att vistas i för din mamma. Har någon sköterska eller motsvarande tittat?

  Eller anser man helt frankt att det är DIN skyldighet att rätta till om DU ser något fel eftersom det är DIN mamma?

  Frågor och funderingar. Personligen hade jag skämts om jag lämnat en toalett på ett sådant sätt, men det är ju jag.

  "Tidsbrist". Då får de väl låta bli att damma någonstans om det tar för lång tid att fixa toaletten

Kommentarer är stängda.