En utmärkt artiken i Expressen om bipoär sjukdom. Väl värd att läsas

Jag läste en artikel och blev helt varm av att känna igen mig.

För det är ju så här det är. Jag kastas ofta mellan himmel och helvete, snöar in på saker och fixar bara inte att det är oordning i vårt hem. Det kryper i hela mig om en bok ligger fel.

Raseriutbrott, kärleksförklaringar, glädje och sorg. Ibland samtidigt. Men ofta så är det allt eller inget. Total och outhärdlig depression eller så är livet en enda glädjekälla, ända tills det blir en krasch av sömnbrist och utbränning av alla system.

Idag är det städning på gång. För jag fixar inte riktigt att se hundben och hundleksaker på golvet, dukar som ligger snett, damm på lampskärmar, fingeravtryck på spishällen, fläckar på kökskakel. Fan, för att göra en enormt lång lista kort, jag fixar inte oordningen som vi har hemma just nu.

Det är väl egentligen inte vare sig rörigt och smutsigt, men det är bara i förnuftet den kunskapen finns, i resten av hjärnan och kroppen så skriker jag högt: städa, städa, städa.

Men vi planerar en långpromenad idag. Det brukar vara bra mot det mest knasiga i skallen, om motorn inte redan gått för länge och för fort. Då finns det ingen bot i hela världen. Det gäller att fånga upp signalerna och parera, väja och styra, som när man kör på is med en     bil utan dubbar. Full koncentration på varje litet rattutslag. Annars  går redan åt helvete.

Därför tänker jag lägga mig framför datorn och titta färdigt på en film jag började titta på. Jag har ju sedan många månader nu haft filmtittande som ren terapi med den goda bieffekten att jag blivit en klippa på filmer och allt som är omkring dem. Tre filmer per dygn brukar det bli. Men jag kan inte titta på en film utan att ta pauser där jag får röra på mig för att skaka rastlösheten, inte längre. Det gick utmärkt ett tag men nu så går det rätt trögt. 10 minuters tittande, 20 minuters paus och tillbaka till filmen igen. Knäppt jag vet.

Men det är så jag får göra när jag börjar spinna iväg. Söka balans. Läsa eller titta på en film, gå igenom dagens tidning, städa lite, ta hand om tvätten och diskmaskinen, lägga saker på sin rätta plats, inte på det knasiga sättet när jag går med vattenpass för att kolla att tavlor hänger snett eller kan stå och gno på samma fläck i evigheter. Bara ren städning.

VI planerar att gå ut med jycken på en längre slinga. Kanske kan det leda till att kaoset i hjärnan svalnar lite.

Jag hoppas det i alla fall.


Länk till den strålande bra artikeln hittar du här!


 


Michael Persbrandt och Catherine Zeta-Jones har diagnosen bioplär

• Bipolar sjukdom innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad.

– I manin är man ofta överdrivet upprymd och överaktiv med ett extremt stort självförtroende. Man kan också förlora omdömet, lätt bli irriterad och vissa behöver mindre sömn.

– När man är deprimerad känner man sig nedstämd, har ofta svårt att koncentrera sig och har dåligt självförtroende. Det är också vanligt att man får sömnbesvär och minskad/ökad aptit.

• Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt. Med mediciner och terapi kan svängningarna i humöret minska.

• Sjukdomen drabbar 1-2 procent av befolkningen. Om man även räknar in lindrigare former av sjukdomen stiger siffran till fem procent eller mer. Sjukdomen är lika vanlig i hela världen.

• Man brukar insjukna första gången när man är mellan 15 och 30 år, oftast i tonåren.

• Sjukdomen är en av de tidigast beskrivna. Redan 400 år före Kristus beskrev den grekiske filosofen Hippokrates tillståndet som melancholia och mania.

• Många kända och kreativa personer tros ha haft bipolär sjukdom: kompositören Beethoven, fysikern Albert Einstein, konstnären Picasso, poeten Gustav Fröding, författaren Virgina Woolf.

• Den svenska skådespelaren Mikael Persbrandt och den amerikanska skådespelaren Catherine Zeta Jones har båda berättat öppet om att de har diagnosen.

• Föreningen Balans är en intresseförening för dem med diagnosen depression eller bipolär sjukdom, och närstående. Hemsida: www.balansriks.se


I balans Borås Sjuhärad är jag med som ledamot, för dig som är intresserad så träffas vi alla på vuxenskolan här i Borås.  Jag ska kolla upp med vår sekreterare eller vår ordföranden alt.  vice ord för mer detaljer i detta.,

Träffar: 0

2 tankar på “En utmärkt artiken i Expressen om bipoär sjukdom. Väl värd att läsas”

  1. Precis. Ju fler vi kan nå ut till och som vi kan hjälpa på ett eller annat sätt, eller som kan få en ny syn på en vanlig sjukdom, desto bättre.

Kommentarer är stängda.