Ett citat och lite spridda tankar

Jösses. Folk är galna, ju mer oklok jag själv blir ju mer förstår jag att ingen är klok. Till att börja med, låt mig säga, hellre Alliansen i 4 år till än att SD får ett enda att bestämma om. De är totalt opålitliga, förutom i en enda fråga. Invandringen. Där har de en klar politik. Resten säger de sig vara villiga att förhandla om. De säger alltså att de inte säger något, alls, men när de säger något så spelar det roll. De kan vända sig till vänster, höger, till helvetet, bara de får vara med och säga att invandringen är fel. Återigen, invandringen i sig. Inte hur vi tar hand om de som kommer utan invandring. Punkt slut.

Nu skriker människor på omval, för att det gått snett någonstans. Men det är ju inte aktuellt. Människor som röstar borde ha lite koll på varför de får rösta. På systemet. Men det känns mer och mer som att man kanske borde kräva att man förstått vad man gör, när man röstar. Att man inser att man lever i ett land som har ett sätt, ett förhållande, till demokrati.

Blir så trött.

Sen säger man åt mig att jag ska sluta vara arg? Jaha. Varför? Lever man inte mellan valen? Finns bara tillfället att påverka en gång vart fjärde år? Finns man inte däremellan? Jösses.

SD är och är alltid ett parti som värderar människor olika. Människor säger att jag ska läsa partiprogrammet och jag läser, har läst. Men ändå ser jag inte vart de vill göra gott.

Så trött.

“Det verkar populärt att citera Voltaire nu under proteststormen mot SD-väljarna (“Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem”) som ett sätt att gjuta olja på vågorna. Problemet är att Voltaire aldrig uttalat detta (det är en felaktig parafras från hans Traktat om Toleransen) utan istället skrev ungefär ”Tänk själv och låt andra njuta samma privilegium” – en mycket mer komplex och ambivalent princip. Voltaire själv skulle aldrig ställt sig bakom en så filosofiskt grund idé som den förstnämnda.

Problemet med detta moraliska imperativ är nämligen att man helt bortser från en dimension – om du framför dina åsikter får du också ta de sociala konsekvenserna av det. Ingenstans finns någon rimlighet i tanken att alla åsikter ska bemötas med samma fåraktiga Kristian Luuk-leende eller att kontroversiella politiska uttalanden ska passera som om det handlade om vilka banala preferenser som helst. Om du framför din åsikt får du räkna med att andra reagerar, vilket kommer att påverka dina relationer och ditt anseende.

Principer om yttrandefrihet och åsiktsfrihet är centrala i försvaret av demokratin. Samtidigt är det som historien visat en fullständigt demokratisk process att rösta bort demokratin, vilket är systemets stora svaghet. Parallellt med försvarandet av de viktiga principerna på en övergripande nivå måste man därför också på en personlig nivå ta ställning. Ytterst få har hävdat att SD som parti ska förbjudas eller valet ogiltigförklaras. Yttrandefrihet och åsiktsfrihet överlever i nuläget med andra ord utan att någon behöver offra sitt liv för Jimmie. Däremot tänker jag på ett personligt plan se till att det kostar att företräda en åsikt som till exempel innebär att min flickvän inte får leva hos mig i Sverige. Du kommer inte att vara min vän utan min fiende. Jag försvarar din rätt att framföra dina åsikter, men jag är beredd att dö för att hindra dem från att bli politisk praktik.”

Hits: 0