Föräldramöte

Jag var på föräldramöte i går. Denna gången var det ett möte i kyrkans hus angående min dotterns konfirmationsläsning.


Låt oss börja med att förklara att jag avskyr föräldramöten. Det är alltid samma sak vad det än gäller. En nervös lärare eller liknande person presenterar sig, förklarar vad mötet går ut på, sedan skall det diskuteras och sedan skall det drickas kaffe. Låter ju enkelt och lätt men det blir det ju sällan.


Igår så stod det 5 personer och hickade nervöst fram sina namn och sina funktioner. Den enda som verkade bekväm i rollen var prästen själv. En ung fräsig präst i jeans och glasögon. En helt annan sorts präst än på min tid när Jussi Jänis och Glans var präster och de var äldre män med pondus. Den här figuren såg ut som han nyssens slutat gymnasiet. Men han verkade vara en trevlig prick så det blir säkert bra med det.’


Efter att alla hade presenterat sig så skulle förälder/föräldrar och barn göra en lista på varför barnet ville konfirmera sig. Alla skrev samma klyschor, att man gjorde det för gemenskapen, lära känna den kristna tron lite närmnare och allt det där som man tror att ledarna förväntar sig. Egentligen handlar det ju bara om att få presenter och få åka på läger, men det vågade nog ingen skriva.


Sen kom det vanliga stöket, det som blir på varje form av föräldramöte. Man skulle gå igenom listorna för att se att varje barn stod på rätt lista och givetvis stämde det inte utan det skulle bytas grupper hit och dit. Istället för kaffe fanns det juice och frukt att smaska på men principen var den samma. Folk som kände varandra kacklade högt och vilt med varandra, folk som inte kände varandra kacklade lite mindre, barnen sprang om kring som de vilda ungfålar de är och allt var ett enda stort kaos, inget blev gjort och det hela var bara ett enda stort slöseri med tid. Min tid.


Helt plötsligt, efter någon kvart eller så så förklarades mötet avslutat och alla fick varsin lapp och sedan troppade vi av. Det om skulle kunnat ta 15 minuter hade vid det laget flytit ut till en timma. En timma av mitt liv som jag aldrig mer får tillbaka.


På vägen ut tittade vi alla på de gamla kort som satt på väggarna i korridoren. Kort på gamla konfirmationsgrupper. Riktigt gamla grupper. Grupper som till exempel 1985. Visst stod jag där, med vit skjorta och svarta byxor. Fy vad pinsamt. Äldsta barnens moder fanns även hon med, med ett hår som var stort som en balkong på skallen. Det var ju 80-tal.


Jo, Hjulia, du fanns där med. Äldsta barnen moder pekade ut dig. Efter att jag skrattat rått och hjärtligt i en kvart ungeför så övergick jag till att leta efter med kända ansikten. Det fanns en del. Men det är väl som du sade någon gång Hjulia, det var andra tider då :-)


 

Hits: 0

1 tanke på “Föräldramöte”

  1. usch!
    Ja, de där konfabilderna vill man ju helst glömma! Fast å andra sidan, alla såg lika 80-talsbedrövliga ut. :o)
    Prällen ni träffade, var det möjligen Robert?

Kommentera gärna, men håll det snyggt och prydligt. Skit åker ner i soptunnan med en gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: