Från en tiggare om tiggeri.

VI har tiggare i stan

Jag vet inte hur jag ska bemöta dem. Jag försöker visa var och en att jag ser den. Jag nöjer mig med att skaka bekymmersamt på huvudet för att visa att jag inte har ens en knapp att avvara. Fattiga som vi är finns det inte plats för gåvor. Men jag skäms långt inne i hjärtat.

Situationen säger väl något om vår värld. Vår stad, Borås, är rikt nog för att det ska vara värt att stanna i landet i kylan och leva under ett eget tillverkat tält. På något sätt visar det på att Boråsare är givmilda människor. För världen ÄR givmild, det vet jag ju av egen erfarenhet hur folk bar mig och min älskade genom utförsäkringens helvete.

Men vänder man på saken. Då säger det onekligen något om världen. För det är värt att åka till Norden och tigga dag ut och dag in bara för att kunna samla ihop tillräckligt för ett drägligt liv i hemlandet. De samlar inte in några stora summor men nog för att kanske överleva även i Rumänien. Att tro att det lönar sig mer än lite lite är att göra sig själv dum. Ingen blir rik av det, men det kanske betyder skolgång för barnen, en värdig ålderdom för de äldre, ett hus som inte faller ihop.

Vi lever i olika världer. Jag tycker vi är fattiga som kyrkråttor, men tiggarna visar oss att vi egentligen lever bra liv. Trots att vi är sjuka får vi vård, den haltar, det kan ingen säga annat, men den finns där. En människa som mig behöver hjärnvila, jag vilar mig hel och och jag vilar så mycket jag kan. Vi får betalt även fast vi är sjuka. Att systemet håller på att braka sönder och samman är en helt annan historia.

SÅ jag hoppas vi inte behöver se dessa trasiga människor igen. Inte för att de stör mig som det är. Men drömläget vore ju de hade möjlighet att kunna försörja sig då. Få ett drägligt liv och slippa åka till okända länder för att sitta i sina trasiga kläder och sitta ute i -10°C och frysa dag ut och dag in.

Det hela är så sorgligt. En del skriker på förbud men vad skulle det visa upp för landet och staden? Att vi är snåla och ogina. Lyft debatten och ta in stadens kärna av givmildhet. Ge för din egen skull.

En av tiggarna i Borås. Sitter troget på sin plats dag ut och dag in, i stekande sol ellebitande nordanvind i november.  Foto: Lennart Magnusson
En av tiggarna i Borås. Sitter troget på sin plats dag ut och dag in, i stekande sol eller bitande nordanvind i november.
Foto: Lennart Magnusson
Enhanced by Zemanta

Träffar: 0