Gåvan att få sova lugnt.

Det är så underbart att vakna.

I många år har varje uppvaknande betytt att kliva in i en värld där helvetet varit i centrum. Bakis eller oerhört trött och seg och ångestfylld. Ofta både ock. Problemen med sömn har följt mig ända sedan jag var liten palt. Antingen har jag sovit mest hela tiden, eller så har jag inte kunnat sova alls.

När jag upptäckte att det är lättare att sova om man druckit några öl innan man går och lägger sig var det som att upptäcka gud. Äntligen ett sätt att kunna varva ner och sedan somna. Slippa alla nätter vid tv:n eller stirrande upp i taket eller sträckläsa böcker, sedan sova kanske en halvtimma innan det var dags att gå till jobbet igen.

sova

Jag kunde sova, det enda som krävdes var två folköl på kvällen. Men två blev tre som blev fyra som blev åtta. Sen rullade det på och vips var jag full varje vaken minut och fann mig själv bruten och förstörd liggande i sängen sömnlös igen. Jag trodde det var så man lever. Det var bara jag som inte pallade, jag som var svag och fel och skev. 

Nu vet jag ju bättre. Det är inte normalt att inte kunna sova mer än två tre timmar på lika många dygn.

Nu är jag (nästan) helt nykter, jag sover bra på mina mediciner och har äntligen för första gången i mitt liv fått en vettig dygnsrytm. Det är sällan jag går upp ur sängen efter klockan åtta på morgonen. På kvällen kan jag somna och sömnen är inte lika fylld av mardrömmar längre.

Visserligen säger Den Helande Maria att jag vevar runt som en tok i sömnen. Men det är ju inget jag märker förutom att jag kan ha vansinnigt ont i skallen när jag vaknar efter att ha spänt mig som en fiolsträng under natten. Men det är helt ok.

Alkoholen har till största del spelat ut sin roll. Om jag dricker blir det bara lite, jag pallar inte mer än en cider eller två, sen blir jag mätt. För jag behöver inte döva min ångest på samma sätt längre. Jag får fortfarande panikångestattacker, men den generella ångesten ligger på så låg nivå att jag klarar av den för det mesta utan att tro jag ska dö.

Jag sover och jag mår bättre. Så vad vore då meningen med att dricka sig full dag ut och dag in?

Dessutom, som jag sade här ovanför, jag vaknar utan att vilja dö.

Träffar: 3