Ingen vill verkligen leva som alkoholist.

Ingen alkoholist dricker för att det är roligt.

Man dricker för att fly eller glömma. Hålla demonerna i schack. Trycka ner dem så att de inte känns. Eller, jag ska inte dra alla över en kam. Men för de flesta är det precis så, för att inte känna själens gungningar. Ingen vill sitta på en parkbänk eller en tom lägenhet.

Ingen vill tappa kontakten med sina vänner och sin familj, ingen vill skapa kaos med våld. Ingen vill bli hånad och föraktad och ingen vill skita ner sig eller pissa ner byxorna. Ingen vill leva utan lägenhet att stänga dörren för. Ingen vill vara fattig, ingen vill vara den som ingen tittar i ögonen.

Ingen vill glömma hela dagar, veckor. Ingen vill vara orsaken till pinsam tystnad när den möter gamla skolkompisar. Ingen vill bli bortglömd. Ingen vill dö i förtid. Ingen vill ha pankreascancer eller leversvikt.

ALKOHOL-TOBAK-NARKOTIKA

Jag kan fortsätta i evighet, allt det där jag skrev ovan är bara små delar av den skit som kan, eller redan, drabba en alkoholist, eller missbrukare av narkotika. Själv har jag kommit jävligt billigt undan. Jag vek av från den vägen i rättan tid.

Jag skulle kunna rabbla i en evighet om det som en alkoholist har som verklighet.

Det finns alltid något som driver en människa till missbruk, men det handlar aldrig om att ha kul eller dricka för att festa. Ibland hamnar man dock på fest, men inte ens då är det speciellt roligt. Bara triggande och när man kommer hem, buren eller för egen maskin, så fortsätter inte festen, den har aldrig spelat någon roll.

Du kanske märker att jag klumpar ihop alla alkoholister som om alla vore likadana. Men jag är faktiskt övertygad om att det verkligen är så. Man dricker för att fördriva sina demoner eller för att kunna sova och helst glömma allt man någonsin kunnat eller vetat eller vart med om.

Jag hoppas vid den gud jag inte tror på att jag kan hålla mig nykter nu. Jag har fått en chans och den tänker jag krama om så hårt jag bara kan. Allt för mycket står på spel nu. Det räcker med att titta mig omkring i vårt hem, möbler och tavlor vi köpt ihop. Korten på mina barn. Hunden och katten och Den Helande Marias doft.

Allt det där, människor och saker eller känslor, vill jag aldrig mer göra illa.

Träffar: 1