Kvinnan som bar ett älgkranie i regnet.

2012-04-14

01:36:45


I naturen lever jag fullt ut.

Det är i skogen jag andas. Precis som så många med mig. Allt det där gröna, alla dofter. Stenar och berg, mossa och träd. Mossar eller fast mark under fötterna. Hunden far som ett jehu, upp, ner, över stockar och stenar och smutsiga bäckar.

Det spelar ingen roll om det regnar. Då slår jag upp kragen och stänger mina fickor. Stoppar ner ciggpaketet långt, så långt ner jag kan, i fickorna. Fortsätter gå. Det spelar ingen roll vart man går, så länge man inte går åt det håll man kom från. Det finns så mycket att upptäcka, så mycket att se. Känna på, mjukt eller hårt. Dofter att dra in så djupt ner i lungorna man kan. Så djupt ner i själen som man bara kan.

Jag finner nya underbara ställen varje dag. Idag fann jag och hunden ett litet berg i miniformat. Jag gick omkring där i solen och njöt. Av livet, av tiden. Av stillhet och frid i själen. Det är måhända simpelt. Men då får det väl vara simpelt och urgammalt. Allt som kan driva demoner och minnen som förmörkar livet är bra.


 


Den Helande Maria fann oss där vi satt. Hon kom med en älgskalle i handen. Vilken kvinna ger sin man ett älghuvud? Det är så märkligt. Men så vackert. Vi satte oss och drack kaffe, pratade, tog kort. Skrattade åt hunden som norpat skallen och bar den som en trofé. Så underligt. Sådant som bara sker när man vandrar i skogen. 

Hon tog kort på mig där vi satt. Jag, som är ful och blivit fet och gammal blev på något sätt stolt över fotografiet. Stolt över att vara hennes. Hon som bar ett älgkranie till mig.

Jag märker att jag inte på något sätt lyckas förmedla vad som hände, hur jag kände. Det blir platt och pretantiöst. Kanske är det så mina försök att beskriva något vackert i mitt liv är. Platt, pretantiöst. Fel och obegripligt för alla andra än oss tre som var där, vi som upptäckte allt det där som vi aldrig sett tidigare.

Men jag blev nöjd med kortet hon tog som sagt. Trots dubbelhaka, klotrunt ansikte och skäggstubb.


 


Det räcker för mig.

Träffar: 3