Läs en bok, snälla läs.

Jag har en väldigt stark exhibitionistisk sida, det märks väl bara på den här bloggen.

Jag vill synas. Jag vill märkas. Jag vill beundras eller avskys, bara jag märks. Så har det alltid varit. Slips och kortbyxor i skolan i 3;dje klass. Jag har en förmåga att slå tillbaka på mina belackare med mina ord. Det är oftast lätt att sänka andra i ord. Det är något jag övat upp genom åren. Mitt språk kan lätt trycka ner andra. Det har två av mina ex klagat på: Du bara trycker ner mig. Då har jag kanske inte ens märkt av det själv. Det var inte meningen liksom.

Man får ett eget språk genom att läsa andras. Det är enda sättet. Man får söka sig utom sina egna ramar. Ingår man i en grupp och bara diskuterar inom den kommer man aldrig längre i språkutvecklingen än vad gruppen gör. Man fastnar där. Så böcker mina vänner. Läs böcker, sök, finn egna ord som känns trygga.

Jag har läst bok efter bok efter bok. Jag älskar doften av en bok. En biblioteksbok är en av mina favoritdofter överhuvudtaget. Jag har tragglat mig igenom böcker långt före jag borde kunna läsa dem. Det var det jag gjorde som barn/ungdom/ung vuxen.

Men mina sjukdomar stal förmågan från mig. Jag kan inte koncentrera mig på andra böcker än de allra enklaste. Lemmys bibliografi, språket var ju inte så utvecklat om man säger så, dessutom var det ett fängslande levnadsöde. Samma med Keith Richards memoarer som kom för ett tag sedan, den slukade jag på en dag. Ett enkelt språk, han har en viss förmåga att uttrycka sig roligt och det var en bra spökskrivare.

Men sjukdomarna, det bipolära och ADHDn hindrar mig nu som vuxen med mina underliggande depressioner och själsliga svagheter har fått svårt att både titta på film, jag måste ta pauser för att fatta ibland och det samma med böcker. Jag läser men det går sakta. Men nu har jag i alla fall börjat öva. Något som vore riktigt snajsigt vore memoarerna från Sir Paul MCartney, den enda kvarvarande Beatlen från den allra första tiden då i Johns barndomsrum. Vilken story, Den kan man ju bara drömma om. Det vore säkert tillrättalagd så det sjunger om. Men ändå.

Men jag återkommer till läsandet. Oavsett om du är uppfödd med svenska som modersmål eller har det som nytt andra språk, läs, välj olika genrer, läs även tråkiga böcker, för just de böckerna kan ge er mest ord om du har tur.

Med ord har du vapen som ständigt är beredda att skära andras kritik i slamsor. Så brukar jag göra när människor blir förfärande för att jag sminkar mig.

Det funkar.

 

Träffar: 0