Mäns svagheter och mod

Det finns inget så tungt som en kista. Jag har burit 3 stycken i mitt liv. Min morfar, mormor och min fader. Min morbrors fick jag inte bära, för han bars inte alls. Min morbror var min stora idol när jag växte upp. Jag ville vara som honom. Desperat. Han var den roligaste människa jag sett.  Han kunde få alla att skratta så tårarna rann. Men han bars inte på sin sista väg. Jag saknar honom varje dag. Varje skratt jag håvar in är hans. Tro mig eller inte, men jag är en rätt skojig figur. Jag är till och med känd som en sådan. Trots min svarta själ.


 


Men en kista är tung. Min faders var tung. Han var allt jag ville bli. Jag blev inget. Jag blev allt. Jag kommer faktiskt inte ihåg ett skvatt av begravningen. Inte ett skit. Det var som en mardröm kan jag tro. Jag har sett korten. Jag ser mig själv vid graven men jag kommer inte ihåg. Min morbror, min älskade morbror var där. Han tog de där korten. Han var fotograf.  Han skojade som alltid. Han var dödsmärkt. Men jag kommer inte ihåg honom heller. 4 månader senare var han död han med.


 


Begravning på begravning. 1997-98.  Ett jävla år. Mina manliga föredömen Allt jag trodde på var dött, ruttnande eller bara aska… En kista är tung. Jag saknar dem, min fader och min morbror, de skulle ge mig goda råd nu. Kanske skulle de slå mig i sidan, påminna mig om att vi är dödliga och att våra enkla problem är infantila. Enkla. Det kan vara värre. Typ.


 


Jag har pratat med min fader, gång på gång, hällt vin på hans grav. Skrikit i natten vid min morbrors grav. Männen i mitt liv är döda men jag lever. Vilket pris ska man betala? Måste det vara så kvalfyllt? Ge mig dessa mäns mod och jag ger dig allt.

Hits: 0

2 tankar på “Mäns svagheter och mod”

 1. Fina minnen

  Hej Jonas!
  Kommer ihåg din far mycket väl, vi var ju som sagt mycket hemma hos dig när vi umgicks. Det var alltid kul hemma hos dig :) Det är minnen som sitter i + din hund Zita eller vad hon hette. Du får skötav om dig killen, så får vi höras av.
  PS Hoppas du får en lägenhet snart DS
  Mvh Björn Brorsson

 2. Plocka fram
  allt inom dig som de har lärt dig o omsätt det i praktiken./gokväll blessing

Kommentera gärna, men håll det snyggt och prydligt. Skit åker ner i soptunnan med en gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: