Men ta dig i kragen och skaffa ett jobb dårå.

Jag har mött många missbrukare av alla de slag.

En del är spritmissbrukare, en del kolatorskar, pundare eller fast i sin utskriva medicin.

Jag har mött dem i korridorerna på beroendheten eller på det där behandlingshemmet jag  bodde i under 7 veckor en sommar. Jag har mött dem på stan när de ragglat och svajat med en stor urinfläck på byxorna.

Jag är väl som de flesta. Inom mig väcks den där lilla rösten i mig: men för fan, ta tag i ditt liv hen. Men den släcker jag fort med förnuft, logik och medkänsla.

Jag själv känner knappast några missbrukare, några fyllon. Jag har aldrig varit en sådan som sitter på parkbänkarna, jag har suttit hemma i min ensamhet för det mesta. Det har varit bäst så.

Så när jag satt där med mina folköl så var jag inte riktigt med på grejen att jag var ett fyllo. För jag var ju inte sådan, inte så slitet, inte så uthängd till allmän beskådan.

Men de som sitter där och som jag ser påminner mig nu om hur det skulle gått om jag inte slutat dricka. Jag hade även jag hamnat på bänkar och trappor och undangömda gränder.

Det  allra flesta missburukare har varit oerhört snälla människor som nyktra, de är söndriga och ensamma i sitt fångenskap. Det fyller mitt hjärta över att veta om att det till största delen är de som far mest illa av sitt missbrukare. Visst, det finns rötägg bland alla.

Men nog är det konstigt att de ”friska” har så lätt att se ner på sina medmänniskor. Vad är det för mekanismer som styr det där?

Jag håller mig till cider när jag dricker. 4 cider max och aldrgi aldrig dricka mer den månaden. Det är inte värt det längre att dricka oftare.

Men, det spelar ingen roll, man kommer se mig som alkis som resten av mitt liv. Så varför berättar jag det här på min blogg?

Svaret är enkelt: för att inspirera och hjälpas de andra som trycks ner av samhället. För att försöka förklara för de som läser om hur någon som har alkoholism funkar. För att nå ut med budskapet om att vi missbrukare oftast är lugnt som en filbunke. Vissa har dåligt ölsinne och söker upp bråk eller startar dem själv. Men de är nog rätt få i gruppen. Jag har inga siffor, det är bara en tanke jag fått.

Så, har jag kunna förklara något för dig? Har du frågor? Har det växt något i dig som du blir förbannad av?

Kommentera gärna.

 

2 tankar på “Men ta dig i kragen och skaffa ett jobb dårå.”

  1. Jo jag tror att alla missbrukare lider av något längst inne i själen som de bara inte kan finna någon annan lösning till än just sitt missbruk. Det är så olika anledningar och livsöden, varje människa har sitt kors att bära. Tack för att du uppskattar det jag gör!

  2. Fint skrivet! Ingen föds till missbrukare, alkoholism är en sjukdom o inget man väljer. Min fina, fina sambo dog för drygt 3 år sedan, endast 53 år gammal, till följd av alkoholens verkan. Han var alkoholist, men inte av den sorten som satt på parkbänken (inget fel på dem…) utan kunde oftast sköta jobb och allt annat. Efter ett "återfall" på en vecka dog han till följd av abstinens (arytmi). Helt ofattbart än idag! Tror allt missbruk är en form av självmedicinering o egentligen inte så konstigt, vi människor tar till det som "finns" när vi mår dålig o vi är många som är urdåliga på att be om hjälp, på riktigt. Man vill "klara sig själv" bla bla". Du är jätteduktig som lyckats ta Dig dit Du är idag, kämpa på! O tack för att Du delar med Dig, det stärker, jag lovar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.