Midsommar, kort och gott.

Jag tror att landet laddar. När vi är ute, jag och jycken, så är det som om en neutronbomb briserat. Tyst, stilla. Inte en enda röst och inga människor. Bara ljudet av mina steg. Det måste ju finnas människor i närheten. De andas och pratar och äter och dricker kaffe och röker och snarkar. Men vi hör dem inte. De är som spöken för oss. Inga bilar, inga skuggor.

Det blir ju samma upplevelse i morgon, fast den håller nog i sig längre under dagen. Det brukar bara vara de nyktra som rör sig på midsommardagen och de kan man lätt räkna. Man kan nästan se alkoholdimman som sakta stiger och löses upp under förmiddagen och dagen. En del fortsätter, det är ju lördag gubevars. En dag, sådana som mig, de som famlar efter nykterheten, de forstätter eftersom ångesten ökar med varje pulsslag.

Därför blir jag än mer motvals. Sorgsam över att det ska vara nödvändigt för folk att supa sig sönder och samman när de egentligen inte behöver göra det för att umgås, äta, somna. De flesta sköter sig så klart. Givetvis. Men allt för många kommer bli våldtagna, drunkna, köra ihjäl sig eller bli påkörda, slagna eller slå. Allt för många för att det ska vara ok.

Men så ser kulturen ut. Alla andra dagar på året så är det måttlighet som gäller. Men just på midsommarafton är det helt plötsligt ok att supa sönder skallen och lämna barnen ensamma i sin förnedring och förvåning över hur märkligt alla vuxna beter sig. För alla vuxna blir plötsligt som mig, det är inte som det ska vara.

Men, vissa saker bara är som de är. Återigen, många klarar av spriten, en del håller sig nyktra, de flesta dricker för mycket och gör bort sig, men inte på det där livsfarliga eller kvarstående sättet. Låt det vara så liksom. Någon gång måste människan få vara barn igen.

Själv ska jag hålla mig nykter. För att vara just motvals. För att trösta mig själv, då när jag själv dricker mig askalas, säga till mig själv att jag står emot grupptryck.

Det är bara mig själv jag inte står emot.

Träffar: 0