När narcissisten upptäcker sig själv.

Ibland får man bara tugga i sig saker.

Jag letar, som nog många gör, efter vem jag verkligen är. Vad det är som är kärnan i den motor som driver mig. En sorts manual. Under många år så gjorde jag allt för att blunda inför vem jag tror jag är. Dövade tankarna på min egen person för att överleva. Det var inte smart gjort.

Men efter många år så har jag börjat närma mig någon sorts “sanning” kring vem jag är. Jag har diagnoser, men jag är inte mina diagnoser. De förklarar ofta varför jag gör saker men de ursäktar inte att jag sårar människor. Det finns en koppling mellan diagnoser, resten av själva mig och det jag gör. Tanke, känsla, handling, som jag lärt mig genom åren i terapi enligt KBT-metoden.

Så. Jag är Bipolär, jag har vuxen-ADHD. Jag har paniksyndrom, panikångest, social fobi, är misantrop men samtidigt väldigt extrovert, har väldigt mycket humor men varit livrädd för att visa min allvarliga sida.

Jag har misshandlat min kropp, på alla sätt som finns, för att jag väl drivits av en blandning av tanken på att saker alltid löser sig, ett totalt förakt för mig själv, en dödslängtan och ren jävla dumhet.

Jag har även misshandlat andra personer.

Förutom att jag är 45 år i nästa månad och märker att kroppen börjar protestera allt mer och att alla år av att totalt struntat i min egen hälsa börjar komma ikapp så är jag ju helt uppfuckad i skallen.

Sen, jag vet inte, jag har inte fått diagnosen och min terapeut (flera av dem faktiskt) har sagt att jag absolut inte är det jag själv börjar misstänka jag är.

En person brukar kalla mig för psykopat och det vet jag med största möjliga säkerhet att jag inte är. Men, jag är nog narcisst. Det mesta stämmer, förutom att jag har empati. Jag var en bra person i min yrkesroll inom vården i alla år. Så det vet jag att jag har, empati. Det känner jag ju själv. Dessutom brinner jag för frågor som gäller rasism, främlingsfientlighet, alla människors lika värde, feminism och politik och nyheter och samhällsutveckling.

lennon

Jag har ljugit förr, men lovat mig själv att aldrig mer ljuga förutom en vit lögn då och då.

Men. Narcissist. Fan, det är i alla fall väldigt nära.

Den här texten fann jag på http://hsperson.org

Vad utmärker manipulatörer?
DSM V ger följande beskrivning:

Manipulatörer:

 1. har en storslagen bild av sin egen betydelse
 2. är upptagna av tankar kring obegränsade framgångar, makt, storslagenhet, skönhet eller idealisk kärlek
 3. tror att de är ”speciella” och unika, och att de endast kan bli accepterade eller göra sig förstådda bland människor som är speciella eller befinner sig på hög nivå
 4. har ett överdrivet behov av att bli beundrade
 5. tror att de är berättigade till allt, förväntar sig att de utan anledning har rätt att få någon särskild förmånlig behandling och att deras önskemål automatiskt ska uppfyllas
 6. utnyttjar andra i ömsesidiga relationer, använder sig av andra för att uppnå sina egna mål
 7. saknar empati, är inte benägen att erkänna eller dela någon annans känslor eller behov
 8. är ofta avundsjuk på andra och tror att andra är avundsjuka på dem
 9. använder sig av arroganta och högdragna attityder och beteenden

I sin bok Les manipulateurs sont parmi nous räknar den franska experten och psykoterapeuten Isabelle Nazare-Aga upp 30 drag typiska för en manipulatör (listan skulle kunna göras längre). Om personen i fråga (man, kvinna eller barn) passar in på minst 14 av dessa beskrivningar rör det sig helt säkert om en manipulatör.

Manipulatörer:

 1. skuldbelägger andra genom att åberopa familjeband, vänskap, kärlek, etc. (Gå ut om du vill, men då ska du veta att jag (din mamma) inte kommer att få en blund på hela natten)
 2. lämnar över sitt ansvar på andra eller frånträder sitt eget ansvar
 3. uttrycker inte tydligt sin vilja, sina behov, sina känslor eller åsikter
 4. ger ofta flummiga svar
 5. ändrar åsikt, beteende och känslor alltefter person och situation
 6. döljer sina krav bakom logiska resonemang
 7. låter andra tro att de måste vara perfekta, att de aldrig får ändra sig, att de måste veta allt och omedelbart besvara önskemål och frågor
 8. tvivlar på andras kvaliteter, förmågor och personligheter samt kritiserar, nedvärderar och bedömer utan att det framstår så
 9. använder sig av andra för att framföra sina egna budskap
 10. skapar osämja och väcker misstankar (exempelvis inom äktenskapet) för att sedan kunna härska
 11. intar offerrollen för att få medlidande (överdrivet sjuk, svår ”omgivning”, stor arbetsbörda, etc.)
 12. struntar i att göra det som de har lovat att göra
 13. använder sig av andra människors moraliska och etiska principer för att stilla sina egna behov (hedra/respektera far och mor, humanitära, rasistiska idéer, etc.)
 14. tar till dolt hot eller utpressning
 15. byter plötsligt ämne under en diskussion
 16. undviker eller flyr ifrån dialoger och möten (familj)
 17. satsar på andras okunnighet och tror på sin egen överlägsenhet
 18. ljuger
 19. tar till lögner för att få fram sanningen (i stället för att fråga rent ut), förvränger och tolkar
 20. är egocentrisk
 21. kan vara avundsjuk, också på en förälder, sin äkta hälft eller sitt barn
 22. tål inte kritik och förnekar det uppenbara
 23. tar ingen hänsyn till andras rättigheter, behov eller önskningar
 24. kommer ofta med frågor eller befallningar i sista stund eller får någon annan att agera
 25. säger saker som framstår som logiska och sammanhängande medan deras attityder, beteenden och livsstil säger det motsatta
 26. använder sig av smicker för att göra oss glada, ger presenter eller börjar plötsligt pjoska med oss
 27. sprider en känsla av obehag eller ofrihet (fälla)
 28. är skickliga på att nå sina egna mål men på bekostnad av andra
 29. får andra att göra saker som dessa personer förmodligen inte skulle ha gjort av egen vilja
 30. utgör ett ständigt samtalsämne bland sina bekanta, också när de inte är närvarande
Så. Fan, det är mycket som stämmer och jag vill inte vara sådan. Att vara en sådan person är ju att vara en vidrig människa och vem vill vara det?
Ännu ett problem att lösa. Börjar bli väl många nu.

Hits: 0

2 tankar på “När narcissisten upptäcker sig själv.”

 1. Jag vet om mina fel och brister och försöker alltid att växa som människa. Min kärlek till dig, och din kärlek till mig stärker mig och ger mig glädje, ro och lycka.

 2. I mina ögon är du allt som oftast perfekt. Men det vet du att jag tycker..
  Förutom när vi planerar saker som inte blir av.. Ja, det finns säkert mer, men vill inte skriva öppet

Kommentarer är stängda.