Ser man på? Ja det ser man på …

2012-05-18

23:12:47


Jag mår bra igen.

Visst, jag är medveten om att alla goda känslor och tankar kan försvinna på en sekund och lämna fri plats för elände och bedrövelse och tandagnisslan och självömkan och mörka rum. Men just nu är allt ok.

Den Helande Maria ligger och mår väl sisådär verkar det som. Vi röker och dricker kaffe. Ibland tror jag att vi båda är endast kaffe och rök-spöken. Lite suddiga i konturerna sådär. Men det är väl som vanligt bara jag som fått för mig något igen och som jag inte kan sluta måla upp för mitt inre. Jag som inte ens kan måla eller ens rita en streckgubbe utan att komma utanför pappret och kladda ner eller blya ner eller bara ställa till det i allmänhet.

Water tower
Water tower (Photo credit: Wikipedia)

I morgon ska vi in till staden för att Den Helande Maria ska få lite trivsam manikyr medan jag yrar omkring för att finna nya gator i staden jag bott i hela mitt liv. Tro det eller ej, men även om Borås är en tämligen vanlig liten stad så känner jag ännu inte till varje gatsten. Jag tycker jag borde hitta bra men ibland så irrar jag vilse och finner nya vyer, nya tankar.

Jag är lokalpatriot. Det är svårt att vara det i vår stad. Men jag är det av födsel och ohejdad vana. Visserligen hade jag väl några år när jag var ung och dum där jag tänkte att jag skulle fly till något större. Stockholm eller Göteborg eller New York eller London. Men jag blev som tur var kvar här. Det passar mig. Jag tror jag passar staden rätt bra med.

Ibland skaver den. Retar upp mig. Torget som är totalförstört efter 60-70-talets riviver, då när EPA och Domus byggde kolosser, fyrkanter av grå cement och förfärliga plastliknande plattor på fasaderna som skulle visa på att man hängde med i den moderna världen. Det är fult, det är hemskt fult och när jag tittar på bilder av staden tagna för många, många år sedan så blir jag nästan heligt förbannad. Hur man nu kan bli det när man inte tror på något heligt alls.

Jag är nostalgiker. Det är svårt att vara det i en stad som river en vacker gammal historisk teaterbyggnad och sedan fyller platsen med vad det nu ska föreställa. Jag orkar inte ens tänka på att försöka förklara eländet.

Så jag tittar på gamla bilder och drömmer mig bort. Går på gatorna där min far växte upp på 20-30-talet. Funderar på vad han tänkte och kände. Vad det var som formade honom och som jag fått med mig som slagg.

När jag fyllde år förra månaden fick jag en bok med bilder från det gamla Borås ifrån Den Helande Maria. Hon hade nog inget val, för jag hade likt ett barn tjatat om den där boken. Nu ska jag tjata till mig del två.

Tja, nu har jag sagt precis ingenting väldigt länge. Eller väldigt långt, hur fasen beskriver man det i text, i tid eller längd? Väldigt mycket kanske?

Nog.

Sömn.

 

Enhanced by Zemanta

Hits: 0

4 tankar på “Ser man på? Ja det ser man på …”

 1. Det är nog lite så över hela landet tror jag. Billiga bostäder är knappast prioriterade. För tusan, bara ett enkelt studentrum går på 5-6000. Helt otroligt. När de bygger nytt så görs det i centrum där det redan är dyrt att bo. Men, det är väl sådana tider vi lever i förstår jag. Den som inte har ska ha än mindre. God morgon till dig från oss :-)

 2. i min stad har husbyggen ballat ur totalt.
  allmännyttans billigare bostäder rustas alla upp till dyr prisklass som kommunen måste fylla med biddagstagare (kommunen=allmännyttan). det är inga löntagare som vill bo i de nyrustade dyra lägenheterna som är i sämre områden.
  humor.
  om fem, sju år finns det ingen billig bostad kvar. och mer bidrag lär inte betalas ut. jag vet att jag måste byta stad till en större eller mindre där det inte värderas att alla lägenheter är handikappsanpassade och för lyxiga rör bakom väggarna.
  det är helt galet, känner mig jagad ur min bostad i förtid av samhällets utveckling. för det går ju inte att rusta lite billigare, rusta upp stambyte och kök med billigare golv och kakel. det måste bli dyrt och väldans snajdigt.
  när de billigare områden ska bli lyx och de lyxiga människorna vill ändå inte bo där. gahh vad är det för politik?!

  jo, du har rätt i det att alla tider har sin historia. det är en överväldigande mäktig känsla. krymper ned mig till en skit för att fylla mig stor av drömmar och minnen jag låtsas ha.

  god morgon till er båda och de två fyrbenta!

 3. Jag tror att alla tider berättar sin historia. Det vi ser nu av millionprogrammen är ju ett facit, men tanken bakom dem var ju underbar. Människor skulle få leva i moderna hus, moderna lägenheter och dessutom skulle det vara goda kommunikationer med arbetet för de som bodde där. Men drömmen blev en mardröm och allt föll. Jag tror vi lever i ännu en bryt-tid där helt andra tankar och ideologier driver husbyggande och vem som ska bo vart.

  Jo att Den Helande Maria är en god och fin kvinna är utom alla tvivel.

 4. jag gillar den där 'när domus kom till stan'arkitekturen.
  känner att den är så talande inför ett nytt skede i människoepoken. att det är förändring från hårt liv till ett bekvämare som föder fram nya generationer som inte förstår vad ordet 'kamp' innebär mer än att sätta sig upp mot makthavare genom att speja färg i akvedukter.
  så tydligt talande. hur man ser alla små tomtlotter där mindre hus klämts in, hur miljonprojekt byggdes för att fyllas med barnfamiljer. hoppet som fanns i människans hjärta om ett gott liv.
  vs
  hur det ser ut nu. http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4r_Domus_kom_t

  du har en fin kvinna som ger dig den boken =D

Kommentarer är stängda.