Skolan av idag, full med skitungar

Mats Brandt, Kommundelsordförande i Norrby kommundel här i borås säger apropå den förmodat krassa ekonomin att ”vi får sluta vara extravaganta”. Kanske borde Herr Brandt slå upp ordet i en ordbok. Det var länge sedan någon skola var extravagant.

Min ringa erfarenhet av skolan de senaste åren där jag sett på den från föräldraperspektivet är att hela skolvärlden verkar vara i kris. Man ramlar fram mellan pedagogiker helt utan någon som helst styrning. I alla fall så verkar det så på det jag sett. Som förälder till barn födda 90,93 och 96 och styvfar till två födda 00 och 02 så har jag sett hur barnen kastas mellan idéer där man använder barnen som labbråttor.

Enda dagen skall man slå ihop klasser och nästa slår man isär dem. Barnen lämnas att själva styra upp sitt lärande i diverse projektarbeten som de inte är mogna att själva ta ansvar för. Barnen kan ha luckor i schemat på flera timmar. Timmar där de förväntas klara av att organisera sin tillvaro på egen hand.

Jag har vid ett flertal gånger varit nere på Erikslundskolan, förövrigt min egen gamla högstadieskola, under vad som kan förväntas vara lektionstid. Barn, ungar på 13-14 år skriker på varandra, sparkar på varandra, slår varandra, flickor kallas hora av killar och andra tjejer och ingen gör ett endaste dugg för att få dessa ungar att uppföra sig som folk. Skulle vi ha gjort så när jag gick därnere, vilket en del försökte, så skulle det blivit ett djäkla liv. Nu går lärarna bara omkring i detta kaos utan att lyfta ett finger.

På min yngsta sons skola, Gula skolan i Fristad härjade förra året en skock sjätteklassare som en flock chimpanser. Min son var livrädd för att gå till skolan och fick ont i magen eftersom de var på honom stup i ett. Han hade nyss bytt skola och var 10 år. Samma sak där, lärarna och skolledaren la huvudet på sned och upprepade att man ”arbetade med problemet”.

Skolan är en av de få instutioner där vi nöjer oss med att outbildad personal arbetar. Man säger att ”men han/hon är så duktigt även utan utbildning”. Nå, skulle du vilja vårdas av en outbildad läkare? En person som kallar sig sjuksköterska fast den inte har ens 5 minuter utbildning i omvårdnad och som arbetar som timanställd? Skulle du ringa på en  hemmalärd rörmokare när  rören i källaren har sprungit läck för att han är ”duktigt med människor”? Varför i hela fridens namn lägger vi ansvaret på att rusta våra barn för världen i händerna på outbildad personal?

Jag vet av egen erfarenhet om att man låter 6-åringar springa omkring, kasta skor omkring sig, bråka och kasta mat i matsalen i skolan. Men ingen vågar ta tag i barnet. Helt enkelt för att det bara skulle sluta med att föräldrarna till odågan anmäler skolan. Alltså gör man ingenting. Det hela bara rullar på.

Vart ska det ta vägen? Det är bara 20 år sedan jag själv gick på Erikslund. Men som det ser ut nu så undrar jag vad tusan som hände på de åren. Jag vill inte heller ha kadaverdisciplin. Men någon form av begränsning och självdiciplin får man väl ändå lära ungarna. Eller vill vi som är vuxna verkligen ha dessa ungdomar som framtida kollegor. Kanske vaknar vi till först när den unge kollegan kastar fredagstårtan i ansiktet på chefen och  våra egna skor genom fönstret?

Nä, extravagant är väl fel utryckt. Eller?

Kommentera gärna, men håll det snyggt och prydligt. Skit åker ner i soptunnan med en gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.