Varmt regn.

Det regnar. Skiffergrå himmel och regn. Som sig bör. Mitt humör är i samklang med vädret. Lite grått, lite trött, lite blå. Det tar alltid ett tag för mig att vakna. Vakna sådär så att man faktiskt vill göra något annat än bara sitta vid köksbordet och läsa tidningen och röka och dricka mugg efter mugg med kaffe. Helst vill jag nog lägga mig igen. Men det verkar ändå hopplöst att sova så det vore väl ingen mening med det kan jag tro.

Igår när det var som varmast tog jag en liten tupplur. Det straffade sig igår på kvällen när jag skulle sova. Vid 21 gick jag och lade mig, vid 02.30 slumrade jag in första gången. Sen var det ett evigt vaknade och omsomnande igen. Från det öppna takfönstret hörde jag röster. De skrålade eller skrattade och en gång var det några som grälade, sådär med grumliga fulla röster. Jag vände mig om och tänkte på hur glad jag är över att inte vara sådan längre.

Nedanför min balkong sitter det dag ut och dag in ett gäng bedagade män och kvinnor som pratar finska. Det börjar pysa från öppnade ölflaskor redan på förmiddagen och vid midnatt grälar de. De har spärrat av en gångväg som man alltid kunde ta innan. Men å andra sidan vill man inte gärna gå förbi dem ändå. De får sitta där på sin plätt av gräs och asfalt och gräla bäst de vill.

Trots, eller kanske beroende på, min trötthet så vaknade jag igen vid 7 och gick upp. Spänd och irriterad. Hunden låg kvar på sin plats i sängen bredvid mig. Hon är fortfarande trött. Sover den totalt oskyldiges sömn. Jag har ständigt dåligt samvete för att jag blivit så tuff mot henne, men det är tvunget. Hon hoppar på folk, skäller åt andra hundar. Hela tiden med viftande svans och glädje över att möta alla de där. Men hon skrämmer människor och hundar. Så jag är sträng som en gammal skolfröken mot henne. Det börjar bära frukt.

Jag hoppas vädret klarnar upp. Jag vill vandra i solskenet på landets nationaldag och bara vara tills i morgon när livet börjar igen. Då är det alla dessa saker att reda ut igen. Skaffa recept på mediciner, gå på en läkartid, gå till Arbetsförmedlingen, skicka papper hit och dit. Sådant som jag egentligen vill gömma mig från. Sådant som rubbar min sömn. Sådant jag inte riktigt klarar av än.

Nu får det bli lite kaffe till. En cigg och sedan väcka hunden och gå ut i regnet. Vänta på bättre tider och vänta på att livet blir det jag vill det ska bli.

Insikt genom utsikt.

Träffar: 0